Geo-thermie

Wat is geothermie? Geothermie betekent letterlijk 'aardwarmte. Hoe dieper je in de aarde gaat, hoe warmer het wordt. Met geothermie wordt warm water uit de aarde gepompt. Vervolgens wordt de warmte uit het water gehaald. Een pomp brengt het afgekoelde water weer terug in de ondergrond. Daar warmt het water weer op. Dan heb je ook nog 'ultradiepe geothermie'. Daarmee ga je nog verder de aarde in, en krijg je dus nog meer warmte.

Cover voor Geo-thermie

De voordelen van geothermie

Geothermie heeft een aantal voordelen. Als het lukt:

  • is er minder gas nodig;
  • hoeven we minder biomassa te transporteren;
  • vermindert de stikstofuitstoot;
  • vermindert de CO2-uitstoot

Wat heeft de omgeving aan geothermie?

Parenco heeft niet alle warmte uit het water nodig. Met de warmte die overblijft, kunnen huizen in de omgeving verwarmd worden.

Cover voor

Parenco mag de mogelijkheden onderzoeken

In 2021 heeft de overheid Parenco aangewezen als koploper om door te gaan met de ontwikkeling van ultradiepe geothermie. Dat doen we niet alleen, maar samen met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Staatstoezicht op de Mijnen.

Onderzoek heeft aangetoond dat Renkum een kansrijke omgeving is voor geothermie. Op dit moment doen we verder onderzoek naar de bodem, samen met experts.

Cover voor

Veiligheid boven alles

Voor we echt mogen gaan boren, moeten we daar eerst een vergunning voor krijgen. Geothermie valt niet onder de vergunning van het papierbedrijf Parenco.

Zoals bij alles wat we doen, gaat veiligheid boven alles. Voor onze omgeving, maar ook zeker voor de onderneming. Als er een risico is, gaan we geen onderzoeksboring uitvoeren.

Cover voor